Hösten 2023

Välkomna till höstens spännande föreläsningar!

Scrolla för att läsa det fullständiga programmet

26 september

BÖDLAR I SVENSKT 1600-TAL
Annika Sandén, historiker och författare 

”Önskar han bliva mästerman?”

Bödlar var anställda att verkställa dödsstraff och kroppsbestraffningar som hade utdömts i domstolar runt om i riket. På bödelns lott låg även andra uppgifter, som att tömma latriner, kastrera hästar och dra hudar. Sådant önskade ingen hederlig människa befatta sig med. Av dessa skäl var bödeln förskjuten och människor fruktade honom av rädsla för att själva ”smittas” av hans skam. Vem kom då på fråga för tjänsten som bödel? Vilka var bödelns arbetsvillkor och umgängesformer? Vad försiggick i bödelsstugan? Vilka var hans kumpaner, och vem var den kvinna som blev hans fru? I denna föreläsning kliver bödeln för en stund ut ur historiens skugga.

Annika Sandén är historiker och författare med stort intresse för det svenska 1600-talet. Hennes forskningsfrågor bottnar i ett intresse för människans villkor, som hur det kan ha varit att växa upp i en liten socken under stormaktstiden, att föda barn, driva ärenden på tinget, köpa och sälja varor, att ta en öl vid marknadsplatsen. Snart kommer hon till Vadstena och berättar om bödlar i svenskt 1600-tal.


3 oktober

OMSTÄLLNING TILL BÄTTRE LIV OCH HÄLSA

Mårten Falk, musiker och klassisk gitarrist

Samarbete med Naturskyddsföreningen

Om omställningen som kan göra att både människa och planet mår bättre

Mårten Falk berättar om sin omställningsresa och hur den lett till bättre hälsa, meningsfullare liv, och hur han blev opåverkad av stigande priser på mat, drivmedel och el. Han kommer även att berätta om sin vision om hur ett enklare, mer jordnära liv kan rädda världen från både klimatkollaps, krig, svält och orättvisor samtidigt som det botar välfärdssjukdomar och stress och ger människor en större och djupare mening med livet.

Mårten Falk är uppväxt i Vadstena. Han är klassisk gitarrist och har turnerat i fyra världsdelar och släppt ett femtontal skivor. Under torkan och bränderna sommaren 2018 drabbades han, av insikten om klimatkatastrofens konsekvenser och brådskan att göra något åt dem. Han bestämde sig för att lägga om sitt liv för att leva så klimatvänligt som möjligt. Han engagerade sig i klimatrörelsen och har bland annat varit talesperson för Klimataktion.


10 oktober

TERAPI FÖR HJÄLP TILL SJÄLVLÄKNING
Kajsa Rydberg, diplomerad kraniosakral terapeut 

”Många har svårt att förstå hur den lätta behandlingen kan ge så stora resultat innan de själva testat”

Kraniosakral terapi, även ibland kallad Kraniell osteopati, är stort i USA och delar av Europa och har funnits sedan tidigt 1900-tal. I Sverige är denna behandlingsform på frammarsch både på människor och djur. Kraniosakral terapi härstammar från Osteopatin och är en väldigt mjuk och skonsam behandlingsform med syftet att hjälpa kroppens förmåga till självläkning. Spänningar och blockeringar i bindväv, muskler och ligament släpper och det leder till att ben, leder och organ kan återgå till normalt och optimalt läge. Den lätta beröringen som används under behandlingen skapar ofta en känsla av djup avslappning. Det som skiljer kraniosakral terapi från många andra typer av behandlingar är just att terapeuten inte manipulerar utan hjälper kroppen på dess egna villkor, genom att var lyhörd på hur din kropp behöver komma till läkning. Under föreläsningen kommer ni få en inblick i denna behandlingsform som även påverkar nervsystemet och kroppens stressystem. Behandlingen passar väldigt bra på djur då den är mild och icke-tvingande.

Kajsa Rydberg är diplomerad kraniosakral terapeut och utbildad på Tranbergs, Karolinska Institutet och Apelgården i att behandla både människor och hundar. 


17 oktober

KONSTGJUTNING I METALL
Rickard Damm, VD Vadstena konstgjuteri

OBS! ANNAN PLATS: Blomvallagatan 1

”Konsten att göra konsten”

Vadstena konstgjuteri producerar inte bara konst och skulptur i dess fysiska form. För dem handlar det om att se varje konstnärs unika behov i gestaltningen och förvandla utmaningar till möjligheter. Genom deras breda erfarenhet bidrar dem med nya idéer och ny kunskap kring materialval och tekniker. Vi får följa med bakom kulisserna där man gjuter i tekniker som:

Richard Damm är kreativ ledare, VD och grundare av Vadstena konstgjuteri. Han har en Master of Fine Arts i metallkonst och offentlig gestaltning, samt har en gedigen bakgrund inom konst, skulptur, gjuteriteknik, smide, svets, finsnickeri, med mera.


24 oktober

MITT STORA ÄVENTYR
Ingemar Lind, Naturfotograf

”Äventyret blev till det mest osannolika jag varit med om under ett långt händelserikt naturfilmarliv.”

Mitt stora äventyr började i hemmamarkerna tillsammans med vildmarksfågeln, tranan. Att det med tiden skulle bli det största av alla mina äventyr visste jag inte då, men eftersom tranan alltid legat i topp vad gäller vildmarksupplevelser kom det ändock inte att bli helt överraskande. Välkommen att höra om naturfilmaren Ingemar Linds största äventyr!

Ingemar Lind är naturfilmaren som kommer naturen in på livet. Tre ledstjärnor har varit hans motto under alla filmprojekt, nämligen Hänsyn, Respekt och Ödmjukhet och dessa har gjort att han kommit både djur och fåglar, ja även människor mycket nära. Tack vare en stor portion tålamod, artkunskap, och tur, inte minst det sistnämnda, gjordes filmen Mitt stora äventyr möjlig. Det blev inte bara mitt stora äventyr, det blev mitt största äventyr. Jag fick vara med om det omöjliga!


7 november

SPRÅK, DIALEKT OCH LOKALA UTTRYCK
Ann-Sofie Johansson, Lärare Boxholm

”Vad är på tapeten när det väl kommer till kritan?”

Varför säger vi till exempel ”när det kommer till kritan, ”vad är på tapeten”, ”att lägga rabarber på” eller ”att vara på kanelen”? Uttrycken kallas idiomatiska, och Ann-Sofie berättar om uttryckens bakgrund på ett mycket lättsamt sätt. Det blir en föreläsningskväll om språk, dialektala skillnader och lokala uttryck där vi får anledning att fundera över vad vi egentligen sagt.

Ann-Sofie Johansson kommer från Boxholm men har rötter i Björsäter på sin pappas sida. Ända sedan hon studerade språkhistoria i Göteborg på 1980-talet har hon haft ett stort intresse av vårt språk, och ibland föreläser hon i ämnet. Det kan handla om våra olika dialekter, vårt språks ursprung, och om varför vi ibland använder uttryck som ju idag kan tyckas mycket märkliga.


14 november

FRÅN LEVANDE LJUS TILL LED – EN HISTORIK
Mattias Fransson, Belysningskonsult

”Den som känner till ljusets egenskaper kan också använda dess möjligheter”

Genom historien har vi gjort olika tekniska steg hur vi skapar ljus. Från öppen eld till dagens LED-ljuskällor. Vi gör en liten teknisk resa från renässansens teaterscener till dagens artificiella ljus.

Mattias Fransson har under många år jobbat med belysningsteknik med fokus på belysning för museer, gallerier och utställningar. Sedan 2017 äger han och driver Linköpingsföretaget LjusTeknik. 


21 november

VAR EVIGA FRÅGOR OCKSÅ EVIGA PÅ MEDELTIDEN?
Patrik Hagman, docent i politisk teologi samt författare

”Vilka existentiella frågor delar vi med 1300-talsmänniskorna?”

Är människan alltid människa, eller ett barn av sin tid? Heliga Birgittas texter ger en unik inblick inte bara i medeltidsmänniskans vardag, utan också hennes känsla för livet. Vilka existentiella frågor delar vi med 1300-talsmänniskorna, och vilka hänger ihop med den specifika tid vi lever i? Vad var egentligen drivkraften i Birgittas märkliga liv?

Patrik Hagman är docent i politisk teologi och författare. Han har bland annat forskat kring asketismbegreppet i den kristna traditionen och undersökt dess politiska betydelse i olika perioder. Tillsammans med Joel Halldorf gör han den månatliga bok- och teologipodden Läsarpodden. Hagman kommer ursprungligen från Österbotten i Finland men är sedan 2021 bosatt i Vadstena.


OBS!

  • Entréavgift betalas gärna med swish eller kontant. Tag med jämna pengar. Swishnr: 123 629 25 77
  • Stolar placeras glest. Hänsyn till risk för smittspridning
  • Ingen kaffeservering och inget efterföljande samkväm

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskola, Tisdagar kl.19.00

Entré 100:- studerande/ ungdom fri entré

Välkomna!