Våren 2024

Välkomna till vårens spännande föreläsningar!

Föreläsningarna hålls på nedanstående tisdagar kl 19.00

Scrolla för att läsa det fullständiga programmet

6 februari

MANNEN SOM LÄT BYGGA EN PYRAMID
Birgitta Kellner, ordförande i Föreningen Stierngranats Muséer 

”Jag gör vad som faller mig in”, brukade Malte Liewen Stierngranat säga om sig själv. Så sant, så sant! Det räcker nästan med att bekräfta att han lät bygga sig en egen pyramid!

Malte Liewen Stierngranat var en mycket speciell person som levde ett fantastiskt och spännande liv. Han föddes in i ett priviligierat liv år 1871 på herrgården Nobynäs utanför Aneby, och ägnade stora delar av sin tid på entreprenörskap och måleri. Under en resa till Egypten blev han mycket inspirerad av pyramiderna, och en idé började ta form i hans huvud.

Birgitta Kellner är ordförande i Föreningen Stierngranats Muséer, och kvällen den 6e mars gästar hon Vadstena Föreläsningsförening för att berätta om Stierngranat och hans pyramid.


13 Februari

RAPPORT FRÅN EN OROSHÄRD

Maria Sundelius, församlingsassistent i Vadstena och Dals församlingar

– Följ med till Betlehem på Västbanken

Vi hör dagligen rapporteringar från oroshärden och Israel/Palestina-konflikten, och den 13 februari kommer vi får möjlighet att höra Maria Sundelius prata om sina egna upplevelser och erfarenheter. Hon åkte ut som följeslagare för Kyrkornas världsråd och Ekumeniska följeslagarprogrammet i Israel och Palestina, och hann jobba i 5 veckor innan kriget bröt ut.

Maria Sundelius jobbar till vardags inom Svenska Kyrkan, som församlingsassistent i Vadstena och Dals församlingar.


27 februari

TIDERNAS FARTFEST OCH VÅR FOSSILFRIA FRAMTID
Björn Forsberg, författare

”Är fartfesten snart över?”

Utifrån sin bok Fartrusiga berättar Björn Forsberg om hur den Fossila Energin fullständigt revolutionerat vår mobilitet. Hur den gett oss en fartfläktande värld, flyg kors och tvärs, och miljarder motorfordon. Men av samma skäl också varför vår mobilitetskultur kommer bromsa in, när vi nu av klimatskäl måste överge det fossila – återvända till en fossilfri värld.

Björn Forsberg är miljöpolitikforskare och författare till boken Fartrusiga. Han har tidigare även skrivit böckerna Omställningens tid och Tillväxtens sista dagar. Den 27de februari gästar han Vadstena föreläsningsförening och bjuder oss på ett längre föredrag inkl. diskussioner (ca 2h).


5 mars

BÄTTRE RELATIONER, KOMMUNIKATION OCH SJÄLVFÖRESTÅELSE GENOM ENNEAGRAMMET
Zandra Erikshed, journalist

”Alla människor fungerar olika. Enneagrammet hjälper dig att förstå varför”

Enneagrammet är en modell för att förstå sig själv och andra bättre. Den skiljer sig från andra modeller genom att fokusera på VARFÖR vi tänker, känner och handlar som vi gör – istället för på beteenden. Modellen ger oss en karta över nio olika drivkrafter som vi alla bär inom oss. Genom självobservation kommer vi fram till vilken av dessa som vi har finslipat sedan barnsben, i jakt på tillhörighet och kärlek. När vi förstår vår och andras bakomliggande drivkraft blir det mycket lättare att göra hållbara och djupgående förändringar, möta varandra med empati och tålamod och att kommunicera effektivt.

Zandra Erikshed är journalist, relationsfotograf, enneagramcoach och driver podden ”Svenneagrammet”. Den 5 mars gästar hon Vadstena föreläsningsförening och berättar om enneagrammet.


12 mars

SVENSKA SS-FRUAR – MED UPPDRAG ATT FÖDA ARISKA BARN
Christoph Andersson, journalist och författare

”Kvinnorna tvingades genomgå gynekologiska undersökningar, med syfte att utröna om de dög som föderskor”

De ville bli hustrur till tyska SS-män, med uppdrag att föda flest möjliga ariska barn åt Adolf Hitlers Tredje rike. På så sätt skulle kvinnorna med kropp och själ bidra till att säkra nationalsocialismens långsiktiga existens. Det här är berättelsen om de svenska SS-fruarna, men också om deras SS-män. Några av paren återvände till Sverige efter kriget, fast beslutna att aldrig prata öppet om vad som varit. Inte ens med sina barn, en gång avlade för det Tredje rikets räkning.

Christoph Andersson är journalist och författare och undervisar i journalistik på Södertörns högskola. Hans bok Svenska SS-fruar kom 2021 och berättade den okända historien om de svenska kvinnor som hade som uppgift att föda ariska barn åt Adolf Hitlers Tredje rike. Han har också nyligen utkommit med sin senaste bok De avvisade, som berättar om de judar som Sverige avvisade och därmed skickade mot ett grymt öde.


19 mars

MEDELTIDA DRÄKTSKICK
Sofia Kummel

”Allt är handsytt med tidstypiska tekniker”

Hur klädde sig vanliga människor på 1300-talet? Hur såg kläderna ut och vilka material var de gjorda av? Följ med på en dräkthistorisk tidsresa där du får klämma och känna på återskapade medeltidsplagg.

Sofia Kummel handsyr sedan 2009 medeltida kläder utifrån historiska källor med tidstypiska material och metoder. Hennes plagg bärs av reenactors i Sverige, Tyskland och Schweiz och kan bland annat ses på Historiska museet i Stockholm.


26 mars

UTTERN OCH DESS LIVSMILJÖ
Börje Gunnevik, utterexpert

”Första gången jag såg utterspår var 1971 och efter det var jag fast”

Uttern är ett av de mest spännande av de fridlysta djur som finns i Sverige. I denna föreläsning får vi lära oss om utterns livsmiljö, beteenden och egenheter, av utterfantasten Börje Gunnevik. Han kommer att visa bilder, filmer och tar även med sig sin monterade (uppstoppade) utter, Luther.

Börje Gunnevik är självlärd, men icke desto mindre en av Sveriges främsta utterexperter. Han har under många år spårat och spanat efter utter, och den 26e mars kommer han till Vadstena för att berätta om sina möten.


OBS!

  • Entréavgift betalas gärna med swish eller kontant. Tag med jämna pengar. Swishnr: 123 629 25 77
  • Stolar placeras glest. Hänsyn till risk för smittspridning
  • Ingen kaffeservering och inget efterföljande samkväm

Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskola, Tisdagar kl.19.00

Entré 100:- studerande/ ungdom fri entré

Välkomna!